- Štítky blogu
Hořčice
Základ hořčice je hořčičné semínko. Je to semeno jednoleté rostlinky s názvem Hořčice setá. Semínko je kulaté žluté a na zkus má štiplavou chuť.
Tyto semena se používají pro výrobu hořčice v mnoha druzích.Tako se semena musí upravit mletím aj. to dále v článku. Celá semena se používají při konzervování zeleniny či mas. Semínka by Vám skoro nevoněla až následnou úpravou mletím či drčením a smícháním s vodou se uvolňují enzymatické a aromatické látky.
Hořčice jako taková je známá v mnoha druzích po celém světě. Hořčice bývá také s mnoha příchutěmi či přidanými druhy astřejších kořenů jako je křen a podobně.
Hořčice sama o sobě je pasta vyrobená z hořčičného semánka , které je namleté či nadrcené a smíchané s vodou a ochuceno octem , solí, cukrem kořením či olejem. Konzervace probíhá nejčastěji kyselinou benzoovou.
Hořčice bývá jemnozrnná (polotučná, tučná, Dijonská aj) či hrubozrnná (většinou Krémžská)
Krémžská hořčice je složena z vody, cukru, octu, soli, koření a dvou druhů hořčičných semínek a to konkrétně černé a žluté.
Polotučná či plnotučná hořčice je složena z vody, cukru, soli, koření , octa a hořčičného semínka žlutého.
Dále se do hořtic přidává křen, chili, med a mnoho jiných ingrediencí.
Hořtice díky složení (hořčičného semínka) pomáhá s prokrvením zažívacího traktu a snadnějším trávením potravy.
Upozorňujeme také na fakt, že hořčičné semínko je alergen.