- Štítky blogu
Mléko
Kravské mléko - obsahuje cca 4.5-5% laktózy, bílkovin v rozsahu 3-3,6 %, mléčného tuku 8,5-9% a cca 88 % vody.
Mléko je často sporná potravina, neb se často uvádí že až 2/3 evropské populace není schopno mléko trávit v dospělosti a že by vpodstatě tito lidé ani mléko neměli požívat v jakékoli formě. Ale přiznejme si, dobře sklenici mléka opravdu oželím. Ale oželím již kvalitní a dobrý smetanový jogurt, nebo smetánku do kávy a co teprve kvalitní a vyzrálý sýr?
Pasterizace co to je ?
Je to tepelné zpracování mléka při které se mléko krátkodobě zahřeje a následně ihned schladí. Toto sice pomůže při jeho trvanlivosti, ale zároveň sníží obsah vitamínů v mléce až o 1/4.
Co mléko dodá tělu?
Hlavně minerály jako je Vápník, fosfor a v menším množství zinek, draslík a sodík. Vápník dodávaný do těla mlékem je lépe stravitelný než vápník , který proudí do těla díky rostlinné stravě. Vitamíny dodané tělu mlékem jsou především B12 a vitamín A.
K čemu je vápník ve stravě?
Hlavně je důležitý pro růst kostí, zubů a ovlivňuje svalové stahy či srážlivost krve.
Laktóza co to je?
Laktóza je druh cukru vyskytujícího se pouze v mléce.
Kompletní nabídku mléka z obchodu Můj nákup Ostrava naleznete ZDE.