- Štítky blogu
Sušené hovězí maso Telcek z mladého býčka
Sušene hovězí maso
Sušené maso je velmi trvanlivé, snadno jej zabalíte i třeba jen do kapsy, jeho nároky na místo jsou minimální a je velmi výhodné právě z hlediska poměru jeho váhy k bohatosti proteinů v něm obsažených.
Jeho obliba netkví pouze ve výborné chuti, ale také v nutričních hodnotách, které nám hovězí maso nabízí.
Pokud se ovšem podíváme do historie, musíme připustit, že tomu tak vždy nebylo. Indiáni sušili bizoní či buvolí maso, na černém kontinentu domorodci používali gazelí či antilopí maso.
Ovšem tradiční maso z volně žijících stád vystřídalo množstevně dostupné maso z chovaných druhů. A hovězí maso se stalo bezkonkurenční jedničkou na trhu se sušeným masem.
V našem obchodu Můj nákup Ostrava naleznete tento RAW produkt z Eko farmy Orlí vrch z Rejvízu. I my jsme propadli kouzlu tohoto masa a chceme jej dopřát i Vám.
Historie hovězího sušeného masa
Historiesušeného a silně soleného masazačíná na severoamerickém kontinentě, kde bylo nezbytnou a trvanlivou potravou traperů, zlatokopů a dobyvatelů západu. Mnozí ho určitě známe z "Rodokapsů" i vážné literatury o "Divokém západu".
Sušené maso je velmi trvanlivé, snadno přepravitelné a velmi výhodné právě z hlediska poměru jeho váhy k bohatosti proteinů v něm obsažených. Tehdy se výroba prováděla sušením tenkých proužků masa na slunci, v současnosti se vyrábí průmyslovou dehydratací.
Dnes v době našeho návratu k přírodě a při oblibě cestování přírodou sesušené masodostalo znovu do potravinových zásob cestovatelů a nejen to.Sušené masoje oblíbené i jako pochoutka při sledování televize, ale i doplněk diet a sportovní výživy. V Americe i v Austrálii je známé pod názvem Jerky v Africe se používá výraz Biltong
Pochoutka pro chvíle u televize, na výlety nebo jen tak. Masožravci si přijdou na své. Sušené maso si zachovává svou syrovou chuť a pokud milujete nepropečený biftek a dobroučký tatarák, přijde vám něco takového určitě vhod.
Sušené maso můžeme použít jako polotovar
TIP: Sušené maso lze i rehydrovat – tedy namočit do vody a znovu uvařit. Maso bude mít chuťově trochu jiný odstín, ale jako přídavek do polévky to nevadí. Extrémní horolezci by mohli povídat…
TIP: Dobrou možností je i naložení usušeného masa do kvalitního oleje s přídavkem chilli, kurkurmy, česneku nebo čehokoliv, co máte rádi. Naložené skleničky se tak mohou stát i zajímavým dárkem – třeba na Vánoce.
Sušené maso nakonec skýtá docela rozmanité chuťové variace, nemyslíte?
Pravdou však zůstává, že sušené maso je chuťově tak nenapodobitelné, že určitě stojí za to ho vyzkoušet.
Jen to s ním bude asi jako s olivami a kaviárem. Buď vám bude chutnat a propadnete jeho kouzlu navždy, nebo se ho už nikdy nedotknete.
Zakoupit tento Raw produkt může ZDE.