Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
( Po-So, 07-18 h )
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
16.02.2017
O potravinách

Vejce

Vejce

Je to zárodek a plod ptáků, plazů a vejcorodých savců. Vejce se skládá ze skořápky a zárodečního terčíku. Z něj se pokud je vejce oplodněné může vyvinout mládě pokud ne tak jej lze konzumovat dřív než čekat na vylíhnutí mláděte a čekání než vyroste.

Samozřejmě nejčastěji konzumované je vejce slepičí.Ale lidé po celém světě konzumují různá vejce třeba kachní, husí a v oblastech číny i ta plazí.

Vejce , ktrá produkují vaše slepičky na dvorku a nebo potravinářský průmysl se nazývají vejce konzumní. Ty vejce ze kterých chceme odchovat potomstvo další generace ptáků se nazývají vejce násadová.

 

A teď už se budeme věnovat těm konzumním neb o ty přece v obchodě s potravinami jde.

 

Slepičí vejce (50-90g)má klasický oválný tvar, je potaženo skořápkou, která bývá bílá nebo hnědá.Zbytek vejce a to nejdůležitější pro naší stravu je složeno ze žloutku a bílku. 6loutek bývá různě velký a to je určeno především přístupem ptáka ke stravě a její skladbou. Bílek je charakteristický svou barvou proto i ten název(bílek-bílý) obsahuje čistou bílkovinu potřebnou pro svalový růst člověka.Určité množství bílkoviny je obsaženo i ve žloutku a ten zároveň obsahuje i tuky. Slepičí vejce také obsahují "obávaný" cholesterol, který se stal ve vejcích zas až tak úplně neobávaným neb zde v kombinaci s lecitinem může působit jako prevence vzrůstajícího cholesterolu. V posledních letech se mění trend názoru na vejce , kdy bylo tvrzeno že jedno vejce denně je až až..dnes se doporučuje konzumace i několika vajec denně. Velikosti vajec S,M,L.

 

Křepelčí vejce (15-30g)je to vajíčko , které také běžně koupíte v našem obchodu. Toto vejce je cca 5x menší než slepičí zároveň ale obsah vitamínů v něm je mnohonásobně větší uvádí se 2-3x( B1,B2 a A). Složení bílku a žloutku je chemicky podobné slepičímu. Navíc tyto vejce obsahují Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny, tyto příznivě ovlivňují srdeční činnost.

 

Kachní vejce (90g) je velikostí, barvou a složením přímo podobné slepičímu. na trhu jej seženete ale bývá dražší neb kachny se běžně na vejconosné nechovají v naší zemi, jinde ve světě je tomu samozřejmě i jinak. Například v Thajsku, Číně se z nich připravují místní speciality.Jejich žloutek bývá nejtučnější.

 

Husí vejce (200g) je na tom vpodstatě v naší zemi stejně jako to kachní. Rozdíl je v jeho velikosti bývá někdy až 200g. což je o 1/3 větší velikost než slepičí vejce. Kachní i husí vejce by se měly tepelně upravovat déle než slepičí vejce.

 

Pštrosí vejce (550-1200g) je to váhově trošku jinačí vajíčko než ty předchozí zmiňované neb i pštros patří do jiné váhové kategorie. Pštrosí vejce pokud jej někde, většinou na farmách koupíte se jeho cena pohybuje okolo 400kč. Tyto vejce se doporučuje vařit až okolo jedné hodiny.

 

Naší nabídku čerstvých vajec v Ostravě naleznete ZDE

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli