Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
( Po-So, 07-18 h )
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Info
  3. O potravinách
  4. Minerální voda
03.08.2017
O potravinách

Minerální voda

Dělení minerálních vod (zdroj Wikipedie)

Na základě legislativy z roku 2001 jsou minerální vody dělené:

Podle celkové mineralizace
  • velmi slabě mineralizované - do 50 mg/l
  • slabě mineralizované - 50 - 500 mg/l (např. Dobrá voda - 146 mg/l)
  • středně mineralizované - 500 - 1500 mg/l (např. Ondrášovka - 630 mg/l)
  • silně mineralizované - 1500 - 5000 mg/l (např. Poděbradka)
  • velmi silně mineralizované - přes 5000 mg/l (např. Vincentka - 12785 mg/l)
Podle rozpuštěných plynů a obsahu významných složek
  • uhličité - obsah CO2 minimálně 1000 mg/l
  • sirné - obsah titrovatelné síry nad 2 mg/l
  • jodidové - obsah jodidů nad 5 mg/l
  • ostatní (např.:)
    • se zvýšeným obsahem kyseliny křemičité (nad 70 mg/l)
    • se zvýšeným obsahem fluoritů (nad 2 mg/l)
Podle pH

Pouze tehdy, jde-li o vody:

  • silně kyselé - pH pod 3,5
  • silně alkalické - pH nad 8,5
Podle radioaktivity
  • radonové - radioaktivita nad 1500 bq/l způsobená radonem 222Rn
Podle přirozené teploty u vývěru
  • studené - do 20 °C
  • termální
    • vlažné - do 35 °C
    • teplé - do 42 °C
  • horké - nad 42 °C

 

Kojenecká voda

je vhodná pro přípravu kojenecké stravy, ale i k dlouhodobému pití. Jeden litr může mít maximálně 500 mg minerálních látek a pouze do 10 mg dusičnanů.Obsah sodíku max 20 mg/l. Je to jediná balená voda, která se nesmí upravovat max.vyjímka je sycení oxidem uhličitým.

 

Pramenitá voda
dříve byla tato voda označována jako voda stolní. Stejně jako kojenecká voda pochází z přírodního zdroje a kromě oxidu uhličitého se do ní nesmějí přidávat žádné jiné látky. Vodu lze však dodatečně upravovat v případě že obsahuje větší množství například železa.
Do této kategorie patří například: Rosana, Aquila,Toma Natura pramenitá, Rajec,Bonaqua

 

Minerální vody v našem obchodě naleznete jak slazené tak neslazené.

 

Proč se do minerálních vod přidává oxid uhličitý?

Nepřidává pouze kvůli chuti,jak si většina z Vás myslí,  ale také ohledně konzervace vody. Přidáním oxidu se zpomalí množení bakterií.

 

Mohu minerální vodu pít každý den?

Dlouhodobé pití sycených vod zatěžuje organismus a také díky tlaku oxidu uhličitého na žaludeční stěny, dochází k rychlejšímu trávení potravy a tím i k rychlejšímu pocitu hladu, proto pozor při redukční dietě.

Zcela vyhnout se minerálkám by měli lidé s vysokým krevním tlakem, onemocněním srdce, jater a ledvin. Vody s vyšším množstvím minerálů mohou být vhodné pro ženy v menopauze a těsně po ní(jsou ohroženy osteoporózou z nedostatku vápníku). Vybírat by si měly minerálky nejen s dostatkem vápníku, ale také s dostatkem hořčíku, který jeho vstřebávání výrazně ovlivňuje. I takto je nutné kombinovat minerální vody s jinými tekutinami a nepít pouze minerální vody.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli